Maailman ensimmäinen pakopelilaboratorio otettiin käyttöön Joensuussa lokakuussa 2020

Itä-Suomen Yliopisto ja Suomen Yliopistokiinteistöt toteuttivat yhteistyössä maailman ensimmäisen pakopelilaboratorion. Pakopelilaboratori on uudenlaisen oppimisen kokeiluympäristö, jossa ongelmanratkaisutehtäviä voidaan muokata opetuksen sisältöön sopiviksi.

Pakopelit osana opetusta

Pakopelit ovat loistava keino tuoda lisää konkretiaa opetukseen. Käsin kosketeltavat pulmat, ongelmanratkaisu ja johtamistaidot kehittyvät niin nuorilla kuin aikuisillakin.

Testattu hauskaksi ja toimivaksi

Pakopelit on paitsi viihdyttävä, myös opettavainen ja toimiva osa opetusta. Kuopion yliopistollinen sairaala on maailman ensimmäinen yliopisto, jolla on oma pakopelilabra. Lue lisää alta!

Pakopelit sovellettuna opetustarpeisiin

Pakopelikauppa.fi ei vain myy valmiita pakopelipaketteja, vaan täysin kohteen tarpeisiin soveltuvia kokonaisuuksia. Ota yhteyttä ja kysy mahdollisuuksista lisää.

Mistä idea sai alkunsa?

Idea pakohuoneen hankintaan lähti alunperin opiskelijoilta, jotka kaipasivat opetukseen uudenlaisia ja kokeilullisia ratkaisuja. Itä-Suomen Yliopiston ja Suomen Yliopistokiinteistöjen toteuttamassa hankkeessa kehitettiin yliopistolle oma, modulaarinen ongelmanratkaisurata poikkitieteelliseen opetuskäyttöön, sanoo idean isä Ville Tahvanainen, yliopisto-opettaja, Itä-Suomen Yliopiston Joensuun kampukselta. 

Noin 100-neliömetrinen pakohuonekokonaisuus tarkkailu- ja hallintatiloineen rakennettiin yliopistolle suunnittelun ja hankkeen hyväksymisen jälkeen.

Pelitilat koostuvat kolmesta eri pelihuoneesta yliopiston sisällä. Huoneet ovat modulaarisia, ja niitä voidaan käyttää myös yksitellen.

Haastettelu Itä-Suomen Yliopiston kasvatustieteiden opettajan kanssa

Haastattelussa pakopelien asiantuntija Juha-Mikael Malinen ja yliopisto-opettaja Ville Tahvanainen keskustelevat Joensuun kampukselle tehdystä pakohuonelaboratoriosta.

Katso video, jos haluat kuulla hankkeesta lisää!

Kuinka pakopelit sopivat opetukseen?

Pakopelit sopivat erinomaisesti esimerkiksi pedagogiaa ja kasvatustieteitä opiskeleville. Pedagogisiksi pakohuoneiksi kutsutaan ongelmanratkaisuratoja, jotka ovat perinteisiä pakopelejä suunniteltuna opetuskäyttöön. 

Itä-Suomen Yliopiston pakohuone on ollut erityisesti kasvatustieteiden opiskelijoiden suosiossa. Se ei rajoitu vain yliopisto-opiskelijoihin, vaan ongelmanratkaisurataa hyödynnetään kaikenikäisten vierailijoiden opetuksessa, aina ala-asteelta lähtöisin.

Pelin ohjaaminen yliopisto-opetuksessa

Pakopeliin voidaan kouluttaa erikseen niin kutsuttuja “peliohjaajia”, jotka valvovat pelin kulkua ja varmistavat pakopelin sujuvuuden. Itä-Suomen yliopiston hankkeessa pakohuoneeseen koulutettiin alunperin kaikki hankkeen työryhmän opettajat, eli yhteensä 12 henkilöä. 

Pelinohjaajien rooli on tärkeä, ja pakohuoneen syvällinen tuntemus takaa sujuvan pelikokemuksen niin opettajille kuin opiskelijoillekin.

Pakopeli on osa modernia oppimista

Itä-Suomen yliopiston hankkima pakopeli on ollut vetonaula niin opiskelijoille kuin vierailijoille. Pakohuonepeli edistää uudenlaista, ongelmanratkaisuun, ryhmätyötaitoihni ja soveltamiseen perustuvaa oppimistapaa, ja on kaiken lisäksi hauska! 

Pakopelit soveltuvat ala-asteikäisistä ylöspäin ohjattuihin opetustilausuuksiin ja itsenäisempään, soveltavaan ryhmätyöskentelyyn.

Kiinnostuitko?

Laita minulle viestiä, niin voin antaa sinulle lisätietoja.

Juha-Mikael Malinen, pakopelien asiantuntija

“Rakensin pakopelejä päätoimisesti 5 vuoden ajan vuoden 2019 loppuun saakka. Olen myynyt Huonepakopeli™ liiketoiminnan tammikuussa 2020. Varastostani löytyy pakopeli-tehtäviä, joita voisimme hyödyntää uudenlaisen oppimisen demokäytössä.” 

Copyright 2020 © Maline Oy | Tietosuojaseloste